Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Berita Terkini

Manage PermissionsManage Permissions

MAJLIS PENGUNDIAN DAN PEMILIHAN CALON KETUA KAMPUNG BOKOK, MUKIM BOKOK, DAERAH TEMBURONG

DSC_2496.JPG

TEMBURONG – Hari Jumaat, 11 Muharram 1440 bersamaan 21 September 2018 bertempat di Bekas Dewan Sekolah Rendah Bokok, Mukim Bokok, Temburong diadakan Majlis Pengundian dan Pemilihan Calon Ketua Kampung Bokok, Mukim Bokok, Daerah Temburong.

Aturcara Majlis tersebut dimulakan dengan Surah Al-Fatihah dan Doa Selamat dan kemudiannya diteruskan dengan ucapan daripada Yang Mulia Awang Mohamad Khairul Shahrul bin Haji Duahim, Pemangku Pegawai Daerah Temburong selaku Pengerusi Majlis. Majlis kemudiannya diteruskan dengan ucapan daripada calon Ketua Kampung Bokok Yang Mulia Awang Abdullah bin Haji Mahmood. Majlis kemudiannya diteruskan dengan taklimat penerangan tatacara pemilihan dan pengundian calon oleh Yang Mulia Ampuan Noorirawaty binti Ampuan Haji Razid, Pegawai Tugas-Tugas Khas Tingkat II, Ketua Bahagian Institusi Mukim dan Kampung, Jabatan Daerah Temburong.

Selesai sahaja taklimat penerangan tatacara dan pengundian ketua kampung, acara pengundian di jalankan. Setelah pengundian ditutup, majlis kemudiannya diteruskan dengan pengiraan undi dan pengumuman jumlah undi.

Hadir di Majlis tersebut ialah Yang Berhormat Awang Haji Emran bin Haji Sabtu, Ahli Majlis Mesyuarat Negara dan Penghulu Mukim Bokok, Yang Mulia Awang Haji Md Zamree bin Haji Junaidi, Pegawai Pentadbir Kanan dan Yang Mulia Dayang Jaimah binti Tuah, Pemangku Pegawai Tugas-Tugas Khas Kanan selaku wakil dari Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri.

Calon tunggal yang layak ialah Awang Abdullah bin Haji Mahmood berusia 55 tahun dan pada masa ini berkhidmat di Jabatan Pertanian dan Agri-Makanan Cawangan Temburong. Sebelum ini beliau pernah berkerja di Kementerian Pertahanan dan di Jabatan Daerah Temburong

Dari jumlah 100 orang penduduk yang hadir, seramai 65 orang bersetuju manakala 28 orang mengundi tidak setuju.

Keputusan pengundian yang diperolehi akan dibawa dan digunakan dalam menyediakan sokongan yang mana seterusnya dihadapkan kepada ke Lembaga Perjawatan, Disiplin, Tatatertib Penghulu Mukim dan Ketua Kampung, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri bagi proses yang selanjutnya.

DSC_2546.JPG

DSC_2360A.JPG

DSC_2426.JPG

DSC_2430.JPG

Created at 22/09/2018 08:57 by Mohd Zool Fadli bin Hj Awang
Last modified at 22/09/2018 08:57 by Mohd Zool Fadli bin Hj Awang